Elektrolab
wz




  • Jedeme pod
  • Firefox
  • Chrome
  • Opera

Tip - jak rychle nažhavit kokosový uhlík

Pro milovníky vodních dýmek - nerozdělávejte uhlíky na plynových kamnech, na světě jsou lepší řešení...

Rozdělávání uhlíku v domácích podmínkách je poněkud ztíženo, pokud bydlíte v panelovém domě, nebo doma nemáte krb. Já osobně jsem uhlík na kamnech připravoval (než mě to naštvalo) dvakrát. Ke žhavení se využije jen malá část plamenu, příprava trvá dlouho a všude kolem je černo, protože chce každý přípravu urychlit a rozfoukává černé vypálené částečky.

Mě se poštěstilo ze staré mikrovlnné trouby demontovat dvě grilovací trubice 110 V / 450 W zapojené (pro naše rozvody) do série. Trubice mají po nažhavení obrovskou teplotu, přesně jak rozpálený gril.
Upevnil jsem je pásem alobalu, aby měly mezi sebou konstantní vzdálenost a nerozjížděly se. Kokosový uhlík stačí položit hranou mezi obě trubice a po nažhavení jedné poloviny (cca 5 minut) otočit, aby se nažhavila i polovina druhá (7 minut).
Bohužel, právě vysoká teplota a vysoké napájecí napětí je nevýhodou konstrukce. Trubice je dobré zabudovat do žáruvzdorného materiálu s chlazením a vhodnou tepelnou i proudovou pojistkou. Pro vylepšení se může přidat i triaková regulace, kterou je možno regulovat teplotu trubic.


Trubice Žhavení uhlíku

Pokud seženete trubice a pustíte se do stavby, mějte na vědomí, že bez krytu a pojistek a chlazení držáku je tato konstrukce nebezpečná! Je nutné dodržovat odstup od hořlavých materiálů, jinak může dojít k zahoření. Při přípravě není dobré nechávat trubice s uhlíkem bez dozoru.

Otestoval a na web přidal Jerry
27.12.2008



V případě jakýchkoliv připomínek nebo dotazů pište zde.